top of page

Waarom massage bij kanker?

 en geen reguliere massage

Wat kanker tot een specialisatie in de massage maakt, is een combinatie van een aantal aspecten. We kennen veel soorten kanker op verscheidene plaatsen in het lichaam en elk met hun eigen klachten. Mensen met kanker krijgen veelal een combinatie van behandelingen, zoals bijvoorbeeld chirurgie, chemotherapie, radio- en/of hormoontherapie. Deze behandelingen nemen meestal een jaar of langer in beslag en kunnen zowel kort- als langdurende bijwerkingen met zich meenemen. Naast de fysieke spelen ook psychische en sociaal-emotionele aspecten daarin een rol. Al deze aspecten tezamen brengen een patroon van symptomen met zich mee, waarmee in de massage - veelal ook langere tijd - rekening moet worden gehouden. Kennis hiervan is dus erg belangrijk. De massage moet als zodanig worden verzorgd, dat deze altijd verantwoord en ondersteunend blijft.

Wanneer geen massage

Contra-indicaties

Zuivere olie in een flesje die bij de massage gebruikt wordt

Boek nu uw massage

In sommige situaties is een massage bij kanker niet mogelijk. Het gaat om het volgende:

  • Als u koorts heeft;

  • Als u te maken heeft met actuele trombose, een longembolie of acute diepe veneuze trombose (DVT);

  • Als u een infectie heeft.

Massage bij kanker is een manier om even te kunnen ontspannen, een stukje balans te kunnen hervinden en een moment niet te hoeven denken aan het ziekteproces.

 

Onderzoek wijst uit dat oncologie massage een positief effect op pijn, angst, depressie en stress. Het vermindert misselijkheid en verbetert de nachtrust.

 

Oncologische massage ondersteunt en ontspant uw lichaam op een natuurlijke wijze. Op deze manier kunt u even helemaal aandacht nemen voor uzelf.

Wat doet massage bij kanker

twee paar handen die elkaar vasthouden

Boek nu uw massage

Masseren met aandacht

Masseren met aandacht houdt in dat ik voor u een rustige, aangename omgeving creëer. De massageruimte is verwarmd en heeft, daar waar mogelijk, gedimd licht. U kunt desgewenst vragen naar een fijn muziekje op de achtergrond. De massageolie is verwarmd en ik zorg ook dat u het warm heeft en warm houdt. Ik houd er rekening mee dat u door de therapiebehandelingen prikkelgevoelig kunt zijn.

Masseren met aandacht betekent ook dat u als cliënt de regie heeft en zal ik steeds bij u navragen wat u nodig heeft, wat u wel en niet wenst, bijvoorbeeld vanwege pijnklachten of ongemak.

Hoe ziet een oncologie massage er in de praktijk uit

De massages zijn individueel afgestemd. Voorafgaand aan uw afspraak wordt eerst een uitgebreide anamnese afgenomen. Het intakeformulier kunt u tevoren zelf en/of op een zelfgekozen moment invullen. Dat kan ook samen met mij.

Naar aanleiding van de anamnese maak ik een behandel- en massageplan dat ik met u bespreek en waaraan u het groene licht geeft. De anamnese kan plaatsvinden op de massage afspraak zelf, maar ook op een voor u geschikt tijdstip daaraan voorafgaand.

 

Een massage liggend

1. U neemt plaats op de massagetafel, die afgedekt is met een fijne microvezel hoes.

2. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie ligt u op uw buik, rug of op uw linker- of rechterzijde.

3. Uw hoofd steunt op een zacht hoofdkussen (indien gewenst met een zachte nekrol erbij), waarna uw lichaam warm en aangenaam wordt afgedekt met een fleece badhanddoek en/of fleecedeken.

4. Als u op uw zij ligt dan plaats ik één of meerdere kleine kussentjes zodanig dat er geen onnodige druk in uw benen ontstaat. Ook uw voeten, armen en handen worden, daar waar nodig, ondersteund.

5. Tussendoor toets ik steeds of u comfortabel bent en ligt.

6. In verband met een mogelijke kwetsbare of allergische huid wordt in de massage een ongeparfumeerde druivenpitolie gebruikt zonder toevoegingen.

7. Uw kleding wordt zodanig door de microvezel beschermd dat er geen olie op komt.

 

Een massage zittend

1. U neemt plaats aan het hoofdeinde van de massagetafel of andere beschikbare tafel.

2. Hier ligt een zacht kussen waarop u uw armen en hoofd kunt neerleggen. Daarna dek ik u warm af met een aangename fleece badhanddoek.

3. Op deze wijze kunnen de rug, nek of armen worden gemasseerd.

4. Mocht uw arm gemasseerd worden dan neemt u plaats langszij de massagetafel en legt u vervolgens uw arm op de massagetafel.

 

Een massage bij neuropathie

Heeft u te maken met neuropathie dan kunt u zeker ook gemasseerd worden. Alle aspecten zullen hierover in de anamnese aan bod komen, o.a. waar u klachtenvrij bent, deels klachtenvrij en waar niet.

1. U neemt plaats op de massagetafel op uw rugzijde.

2. Samen met u worden alle benodigde maatregelen genomen, zodat u maximaal comfortabel bent en warm ligt. De fleece handdoek zal daarbij nooit afhangend over de tafel over het handen- en/of voetengebied liggen, maar vrijgehouden worden daar waar dat voor u vereist is. Dit in verband met het gewicht van de handdoek in relatie tot de gevoeligheid in uw ledematen

Handdoeken, plaid en olie die worden gebruikt bij de massage

De massage technieken

De meeste massages worden uitgevoerd op een manier, die het best vergelijkbaar is met het zacht op de huid aanbrengen van lotion. Het kan ook voorkomen dat alleen de handen op de huid worden gelegd. Als gevolg van verwijderde lymfklieren bestaat er namelijk gedurende langere tijd een kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Om die reden dienen oncologische masseurs zich te houden aan de richtlijnen die zijn opgesteld rondom het voorkomen van lymfoedeem. Oedeembehandeling zelf is alleen voorbehouden aan BIG-geregistreerden, zoals een oncologie fysiotherapeut(e) of oedeemtherapeut(e).

Duur & tarieven

Duur

De duur en het type massage wordt afgestemd op uw situatie en uw individuele behoeften. Het totale consult neemt maximaal 60 minuten in beslag.

Tarieven

Consult 

Eenmalig intake/opmaak medisch

verslag Massage bij Kanker 

€ 49,95

€ 24,95

bottom of page